Kroonjuweel van Etten-Leur

22 november 2018 Etten stripke Leur

Op 1 januari 1968 veranderde de naam van onze gemeente. Het werd Etten-Leur. Of zoals we vaak horen Etten stripke Leur. Reden voor de heemkundekring om nader onderzoek te doen en te verhalen waarom dat nodig was en hoe de inwoners het ervaren hebben. We stelden er een mooie lezing over samen. Lees verder....

Op 1 januari 1968 veranderde de gemeente Etten en Leur haar naam in Etten-Leur. De belangrijkste reden was, dat de dorpskernen Etten en Leur aan elkaar gegroeid waren. De groei was voornamelijk te danken aan de industrialisatie, die begin jaren vijftig was ingezet. 

Gelijktijdig met de naamsverandering werd het oorspronkelijke gemeentewapen van vóór 1815 in ere hersteld. Ook kreeg de gemeente een nieuwe gemeentevlag, modern van opzet met strakke lijnen, die de dynamiek van de gemeente uit moest stralen.

Een bijkomend argument om de naamsverandering door te voeren lag op administratief gebied. Vaak gaf de postbezorging problemen daar de post werd verstuurd naar de dorpen Etten in Gelderland en Leur bij Bergharen. Ook het telefoonverkeer kampte met dezelfde problemen. De Nederlandse Spoorwegen hadden bij heropening het station al de naam Etten-Leur gegeven.

In de afgelopen 50 jaar groeide de gemeente met ca. 25.000 inwoners van 18.324 op 1 januari 1968 naar 43.027 op 1 januari 2017. Gedurende die 50 jaar traden zes burgemeesters aan.

Praktisch alle oude lagere scholen uit 1968 werden gesloten en vervangen door moderne brede scholen. Zo werden in Etten de Gerardus Majella school, de St. Jozef school, de Heilig Hartschool en de Vincent van Goghschool vervangen. Op de Leur waren dat de St. Petrus school en de school Onder de torens.

De dorpskernen van beide dorpen ondergingen een complete metamorfose. Op de plaats waar eens de Rijksweg door het centrum van Etten liep, verscheen een nieuw winkelcentrum met een ondergrondse parkeergarage. Leur kreeg een nieuw havenfront en een nieuw Van Bergenplein waar eens de haven stroomde.

Ook ging de gemeente met zijn tijd mee. De eerste parkeermeters verschenen. Voor 50 cent kon je een uur parkeren. Tegenwoordig betaal je 1,60 euro per uur, dat is ongeveer zeven keer zoveel. Bij de Hoevenseweg/Concordialaan werd de eerste rotonde aangelegd. Er zouden er nog veel volgen.

Dit alles en nog veel meer komt aanbod in de PowerPointpresentatie 50 jaar Etten-Stripke-Leur. Deze presentatie wordt op woensdag 28 november gehouden in Het Turfschip op de Leur, aanvang 19.30. 

Op donderdag 13 december wordt aansluitend aan de Algemene Leden-Vergadering van de Heemkundekring die om 19.30 uur begint, dezelfde presentatie gehouden in De Linde in Etten.  Verwachte aanvangstijd presentatie is 20.30 uur. Iedereen is welkom en de entree is gratis. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het dekken van de huurkosten. Drankjes zijn voor eigen rekening. 

Graag vooraf aanmelden bij welke presentatie u aanwezig wilt zijn via info@janutenhoute.nl.