Kroonjuweel van Etten-Leur

6 t/m 30 juni 2019 Open begraafplaats Petruskerk

Tijdens de pinksterdagen is er voor liefhebbers van heemkunde weer voldoende te genieten. Niet alleen tijdens de Havenfeesten, maar ook omdat de begraafplaats van de H. Petrusparochie opengesteld is.

Open Begraafplaatsen-weekend 2019

Dit jaar is de begraafplaats van de Petruskerk aan de Lange Brugstraat op zaterdag 8 van 10.00-16.00 uur en maandag 10 juni van 13.00-17.00 uur te bezoeken. Diverse deskundige rondleiders geven uitleg over de begraafplaats die al meer dan tweehonderd jaar bestaat. Ook is de Petruskerk in het kader van de ‘Open Kerkendag’ geopend op zaterdag 8 juni van 09.00-17.00 uur en op maandag van 13.00-17.00 uur. Ook hier zijn deskundigen aanwezig om uitleg over de Petruskerk te geven. Men kan  achter in de kerk een bakske doen en het boek ‘De Begraafplaatsen van Etten-Leur’ alsmede  ‘De Geschiedenis van de Leurse parochie H. Petrus’ in de boekenstand van de Heemkundekring Jan uten Houte kopen.

Bijna honderd jaar voor de bouw van de Petruskerk was er al een klein kerkhof op het oostelijk gedeelte van het huidige kerkhof. De Petruskerk werd in 1889 gebouwd. Daarmee werd ook de huidige begraafplaats definitief ingericht. Op de begraafplaats zijn dan ook diverse oude grafmonumenten te bezichtigen. Het kruisbeeld op de Calvarieberg is van 1881. In 2017 werd het gedenkmonument ‘Het lege Nest’ geplaatst als herinnering aan vroeg verloren kinderen.

In de Petruskerk wordt een video over de historie van de Petruskerk getoond. Ook zijn er foto’s te bezichtigen van/over de begraafplaats. Ook hier zijn rondleiders aanwezig om meer historische informatie over de kerk te delen.

In het kader van een 18-jarige traditie doet het ‘Lopend vuurtje’ zowel de Lambertuskerk als de Petruskerk aan. Dit is een fietstocht die langs diverse kerken in de regio voert. Een routekaart is bij de kerken verkrijgbaar. Door deel te nemen aan deze fietstocht sponsort men het Goede Doelenproject voor het aanbrengen van een nieuw dak bij de Mansalay high school op de Filipijnen.