Kroonjuweel van Etten-Leur

14 juli t/m 30 september 2019 Redding kunstwerken nabij

Redding kunstwerken bij De kunstwerken van Luc van Hoek die in het voormalige bedrijfspand van Roto Smeets aanwezig zijn verdienen het gered te worden. Heemkundekring Jan uten Houte doet haar best om dat voor elkaar te krijgen.

REDDING NABIJ VOOR KUNSTWERKEN ROTO SMEETS

 

Roto Smeets Etten is enige jaren geleden failliet gegaan.

Sloopwerk- en saneringsbedrijf Heezen BV uit Eindhoven verzorgt de sloop en werkt zoveel mogelijk mee aan veilig stellen van de kunstwerken. Omdat het kantoorgebouw eind augustus verwijderd moet zijn is er grote haast geboden.

Slechts tot aanstaande dinsdag is er tijd om de kunstwerken uit de entreehal te verwijderen.

Door de informatie van 2 oud medewerkers van Roto Smeets, Toon Vissers en Anton Prins zijn de alarmbellen bij Heemkundekring Jan uten Houte afgegaan.

Met vereende krachten zijn er vrijwilligers aan de slag gegaan om de kunstwerken te redden voor het nageslacht.

Inmiddels is de interesse bij verschillende cultuurorganisaties gewekt. Erfgoedvereniging Heemschut, de Heemkundekring De Vyer Heertgangen Goirle,  Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Drukkerijmuseum in Etten-Leur, de Haarlemse Stichting Gevelstenen en de werkgroep monumentale kunst zijn zeer geïnteresseerd en betrokken bij het proces.

 

Volgende week maandag en dinsdag wordt geprobeerd om de kunstwerken die in de gevels van de hal zijn aangebracht, eraf te halen. Betonboringen Zuid Nederland (BZN) zorgt voor het uitzagen van de kunstwerken. Slopersbedrijf Heezen BV zorgt voor het faciliteren van de mensen bij de werkzaamheden en de Huurshop Etten-Leur en Sprangers Bouwbedrijf zorgen voor steigermateriaal.

Deze bedrijven doen dit allemaal met gesloten beurzen en we zijn ze daar zeer erkentelijk voor.

 

Helaas kunnen de kunstwerken die in de kantine in de gevel zijn aangebracht (nog) niet verwijderd worden omdat bij het onderzoek is vastgesteld dat in de spouwmuur asbestplaten zijn aangebracht. Hopelijk kan bij het verwijderen van het asbest de binnenmuur intact blijven zodat de kunstwerken er toch nog uitgehaald kunnen worden. Het zou zeer teleurstellend zijn als deze kunst na al die inspanning toch op de sloophoop terecht komt.

 

Het wordt spannend maandagmiddag 15 juli. Om 14.00 uur gaat de hamer erin en wordt gestart met de verwijderingswerkzaamheden. Vanaf dat moment bent u van harte welkom aan de Parallelweg voor het maken van foto’s, kennis te maken met de initiatiefnemers en het krijgen van meer informatie.

 

 

Extra info over drukkerij Spaarnestad/ Roto Smeets en de kunstwerken:

Geopend op 1 mei 1956 door Prof. Dr. De Quay, Commissaris van Brabant

Kunstwerken in de hal van Luc van Hoek, geplaatst in 1957. (Vrouwe Grafica en ???) Twee stuks)

Steen uit galmgaten Magdalenaklooster Haarlem (1474) Zie bijlage (Een steen)

Kunstwerken in kantine eveneens van Luc van Hoek geplaatst in 1963. (10 kunstwerken!!!)

Informatie Luc van Hoek zie website www.wikimiddenbrabant.nl/luc_van_hoek