Kroonjuweel van Etten-Leur

21 mei t/m 10 juni 2018 Week van de begraafplaats

Heemkundekring Jan uten Houte is een van de aanjagers van de week van de begraafplaats. Twee begraafplaatsen worden nu omgedoopt tot gedenkparken en zaterdag 26 mei 2018 worden ze door wethouder Jan van Hal officieel in gebruik genomen. Ook verschijnt dan het door de heemkundekring uitgegeven boek” De begraafplaatsen van Etten-Leur” . De overige activiteiten vindt u in het volledige artikel.

Week van de Begraafplaats

Opening gedenkparken Stationsstraat en Binnentuin

 

Op zaterdag 26 mei worden de Begraafplaatsen Stationsstraat en Binnentuin officieel heropend als de Gedenkparken van Etten-Leur. Deze opening zal om 11 uur plaatsvinden op de begraafplaats aan de Stationsstraat door wethouder Van Hal. Aansluitend zal in de Lambertuskerk de tentoonstelling met het landelijke thema ‘Tussen Kunst en Kist’ door de wethouder worden geopend en het boekwerk ‘De Begraafplaatsen van Etten-Leur’ door de voorzitter van de Heemkundekring Jan uten Houte aan hem worden uitgereikt.

 

Op initiatief van de gemeente en naar advies van Terebinth worden, in samenspraak met de Heemkundekring Jan uten Houte, de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing en de Werkgroep Begraafplaats Binnentuin, de begraafplaatsen nu officieel omgedoopt tot monumentale gedenkparken. Om de gedenkparken voor jaren te kunnen behouden, zijn deze het afgelopen jaar hersteld. De graven en parken worden nu onderhouden waarbij de tand des tijds zichtbaar mag blijven. Dat betekent wel dat er geen graven worden geruimd of worden bijgevoegd.

Op zaterdag en zondag zijn er steeds rondleidingen op de Gedenkparken om 13.30 en 15.00 uur.

In het Oude Raadhuis is er ook een presentatie van het Gedenkpark Binnentuin. 

 

Tentoonstelling ‘Tussen Kunst en Kist’

In de Lambertuskerk is de tentoonstelling ‘Tussen Kunst en Kist’ elke dag te bezoeken tussen 13.30 en 17.00 uur. Op deze tentoonstelling is een exclusief overzicht van het ontwerpen en drukken van bidprentjes te zien. Ook zijn er allerlei gebruiksvoorwerpen die bij uitvaarten gebruikt worden te zien. Deze gebruiksvoorwerpen zijn aangeleverd door de H. Mariaparochie en door Coppens- uitvaartverzorging. Verder kan men, dankzij de medewerking van het Drukkerijmuseum, zien hoe vroeger bidprentjes werden gedrukt. Iets heel nieuws van deze tijd laat Angelique Joosten zien. 

En dat is, het in samenspraak met nabestaanden herinneringen aan het doek toevertrouwen. 

Het laatste is pas vanaf maandag 28 mei te zien en te ervaren.

Op zaterdag 26 en zondag 27 mei kan dan ook de tentoonstelling ‘De glazen brug’ worden bezocht van ZIEL en het Munnikenheidecollege. Koffie en thee zijn tijdens openstellingstijden gratis. 

 

Bezoek reserveren?

Groepen kunnen zich aanmelden bij grand@ziggo.nl of bellen naar 0627017767

Op verzoek kan dan een extra rondleiding op de begraafplaatsen worden geregeld en/of een lezing over alle begraafplaatsen in onze gemeente.

 

Lezingen

Woensdagavond 30 mei zijn er presentaties door Cees Mertens van Terebinth over de bijzondere kenmerken onze gedenkparken en Ad de la Mar over de kunst op de begraafplaatsen. 

Deze funeraire avond begint op 19.30 uur in de Lambertuskerk. Ook nu zijn koffie en thee gratis.

Ook zullen Jeffrey Coppens en Angelique Joosten ingaan op hun werk in het kader van uitvaarten en bijzondere nazorg. Voor deze avond kan men zitplaatsen reserveren via grand@ziggo.nl

 

Voor zowel de tentoonstelling als de presentaties op woensdagavond staat de rechterhoofdingang van de Lambertuskerk open en kan men gratis parkeren op het parkeerterrein voor de kerk.